SYVÄNNIEMI

 

Syvänniemi

Syvänniemellä on n. 650 asukasta ja noin 125 talouta. Suurin osa asukkaista on nuoria lapsiperheitä. Meistä tuli uusia kuopiolaisia Karttula-Kuopio kuntaliitoksessa vuoden 2011 alussa. Ajomatkaa Syvänniemeltä Kuopion keskustaan on n 35 kilometriä, noin puoli tuntia. Syvänniemi sijaitsee karun kauniin Kuttajärven rannalla. Syvänniemi on ollut vireä teollisuustaajama vielä 1900-luvun vaihteessa rautamalmimasuunin ja Saastamoisen lankarullatehtaan ansiosta. Syvänniemi on noussut uuteen vahvaan kasvuun 1980- luvun alusta alkaen erilaisten kehittämistoimien ansiosta. Kylämme valittiin vuonna 2004 valtakunnalliseksi vuoden kyläksi. 2017 kylämme saa uuden kyläkaavan ja kylällemme tulee sen myötä myyntiin uusia tontteja.

Syvänniemi on ollut vireä teollisuustaajama vielä 1900-luvun vaihteessa rautamalmi-masuunin ja Saastamoisen lankarullatehtaan ansiosta. Syvänniemi on noussut uuteen vahvaan kasvuun 1980- luvun alusta alkaen erilaisten kehittämistoimien ansiosta.

Kylämme valittiin vuonna 2004 valtakunnalliseksi vuoden kyläksi., josta olemme olleet todella  iloisia ja ylpeitä, palkittiinhan näin kehittämistyömme näkyvästi.

Lähipalvelut

Päiväkoti, 0-2 lk koulu, kauppa ja makahuolto.

Käytössämme on myös kylätalo Hermanni, jossa voimme mm. viettää kyläjuhlia, jumpata, harrastaa kädentaitoja, jne. Hermannitalolla toimii myös maakunnan kuuluisa kesäteatteri Teatteri Hermanni.

Kesäsunnuntaisin voimme osallistua jumalanpalvelukseen jylhässä kirkossa. Kylällämme on myös tsasouna.

Kylätoiminta

Järjestämme alueen muiden kylätoimijoiden kanssa erilaisia vuosittaisia tapahtumia, esim.helmikuussa vietämme laskiaistapahtumaa, kesäkuussa on takakontti-kirppis venesatamassa,  keskikesän juhlan kunniaksi kokoonnumme juhannuskokolle, heinäkuussa keitämme kahvia Teatteri Hermannin kahvioissa ja vuoden päätämme Ilotukseen.

Harrastustoiminta

Liikuntaa harrastamme urheilu-, rantapallo- ja tenniskentillä, uimarannalla, kelkka- ja retkeilyreitistöillä sekä talvisin kyläyhdistyksen ylläpitämällä latuverkostoilla.

Voimme osallistua vuosittain muiden kylätoimijoiden kanssa yhteistyössä järjestettäviin urheilu- ja virkistystapahtumiin mm. laskiaistapahtuma, Kuttajärven ympäripyöräily, Tanen muistojuoksu, lasten ja nuorten jalkapalloon ja sählyyn.

Kylämme keskeisellä paikalla on kalaisa Kuttajärvi. Venelaiturilta voimme suunnata Keitele-Päijänne reitille.

Kyläkierrokset

Kylällämme järjestetään tilauksesta kyläkierroksia, joissa kerrotaan alueen huikeasta historiasta sekä tulevaisuuden visioista. Kyläkierrokseen kuuluu olennaisena osana myös tutustuminen syvänniemestä tehtyihin pienoismalleihin Hermannitalolla.

Yritystoiminta

Alueella on monipuolista pienyritystoimintaa mm. majoitus- ja ravintolapalveluita, aliurakointia (metalli/teknologia) veneverhoomo, elintarvikkeiden jatkojalostusta, maatilayrittäjiä, marjanviljelyä, kylätaksi, koneurakointia, erilaisia etäpalveluita. Kylällämme asuu yrittäijä, joilla on yritys Kuopiossa tai muissa lähikunnissa.

Syvänniemen "Siniset Ajatukset"

Kylämme on yksi maakuntakaavan kehitettävistä kylistä. Maankäytössä pyritään kehittämään tieakselia Karttula-Kuopio yhtenä osana Länsi-Kuopion kehittämistä ( mm. kaavoittaminen ja tiestön parantaminen). Pihkainmäen ja Syvänniemen vetovoimaisuus kasvaa, kun uudet merkittävät yritys- ja palvelualueet valmistuvat Kuopion eteläpuolelle Pitkälahteen, Pieneen Neulamäkeen ja Matkukseen. Asukasluvun osalta Syvänniemen lisäyksen arvioidaan olevan + 300 henkeä.

 

Rullatehdas

Olosuhteet olivat Syvänniemellä erinomaiset raudantuotantoon, joten vuoteen 1868 venäläisten aatelismiesten johdolla Syvänniemen Souruun rakennettiin ruukki, joka oli Suomen kolmanneksi suurin. Ruukin ympärille rakentui lähes 600 asukkaan kylä. Toiminta lopetettiin vuonna 1908.

Syvänniemen rullatehtaan piipusta löytyy metallilaatta, jossa teksti: "Tällä paikalla on luotu H.Saastamoinen Oy:n teollisuuden alku – Rosenius & Seseman vv. 1867-1887 saha – Syvänniemi Träindustrie Aktiebolag vv. 1889-1932 rullatehdas – ' Yhteiset isänmaanedut ovat silmämääränämme' Herman Saastamoinen". Piippu on alkuperäinen, tulipalostakin selviytynyt osa, vuonna 1891 tuotantonsa aloittaneesta rullatehtaan rakennuksista. Herman Saastamoisella on ollut suuri vaikutus Syvänniemen mielenkiintoiseen historiaan. Vuosisadan vaihteessa se työllisti n. 450 ihmistä kun ajatellaan että 2000 luvun alussa elpynyt rakentaminen on nostanut asukasluvun 425 henkeeen. Tehtaan toiminta lakkautettiin vuonna 1932. Alue on nykyisin yksityiskäytössä.

 

Hermannitalo

Hermannitalo valmistui vuonna 1906 arkkitehti J.W. Strömbergin suunnittelemana Saastamoinen Oy:n jugendtyyliseksi kivinavetaksi.Se tarjosi osaltaan työpaikkoja, olihan siinä tilat 140 lehmälle ja 26 hevoselle. Nykyinen omistaja on Kuopion kaupunki. Taloa käytetään kokoontumiseen ja harrastamiseen sekä monipuolisena juhlapaikkana.  Hermannitalossa toimii kesällä myös Teatteri Hermanni (Syvänniemen Hermanni ry) 300-paikkainen sisätiloissa toimivia kesäteatteri.

 

Keihäsjoki

Keihäsjoen kosket virtaavat nykyään vapaana. Vanhan myllyn perustuksia näkyy vielä kertomassa Syvänniemen teollisuuden alkua. Jokialueelle on aikaisemmin tehty kalanistutuksia kyläyhdistyksen toimesta ja se on nykyään vapaakalastusaluetta. Joen varressa kulkee maastopolku kyläyhdistyksen ylläpitämälle laavulle. Koski kuohuu keväisin alas Kuttajärveen. Pienvenesatama ja veneiden laskupaikka palvelevat vesillä viihtyviä. Kuttakosken kanavan kautta on reitti avoin Päijännettä myöten.

 

Syvänniemen kirkko

Syvänniemen kirkon syntyyn ja sen sisustukseen liittyy monta mielenkiintoista tarinaa ja tapahtumaa. Vuonna 1925 valmistuneen kirkon suunnitteli arkkitehti J.W.Strömberg. Siellä on Kangasalan urkutehtaan vuonna1926 rakentamat urut. Alttaritauluna on taiteilija Arthur Heickelin maalaus "Kristus ristillä", joka saatiin pelastetuksi1920 palaneesta Karttulan kirkosta. Syvänniemen kirkossa jumalanpalveluksia toimitetaan kesäisin ja talvella kauneimmat joululaulut tapahtuma sekä perinteikäs jouluaamun jumalanpalvelus.

Suomen sodan aikana 1808-1809 Syvänniemellä tapahtui poikkeuksellinen taistelu. Löttökosken taistelussa suomalaiset virsujääkärit yllättivät voittoisasti venäläiset. Pappilan edessä sijaitseva tapahtumasta kertova muistomerkki pystytettiin v. 1983.

 

Ortodoksinen rukoushuone

Tiettävästi ensimmäinen siirtokarjalaisten rakentama ortodoksinen rukoushuone toi lohdutusta kotiseutuaan kaipaaville. Vuosina 1945-1946 siirtyivät Salmin kunnan, Varpaselän, Kaunoisselän ja Räimälän asukkat Karttulaan ja suuri osa heistä Syvänniemelle. Rakentaminen aloitettiin Mikko Jokelan lahjoittamalle tontille rovasti Miikkolan ehdotuksesta. Ensimmäinen jumalanpalvelus toimitettiin syksyllä 1949.

 

 

 

© 2012 Syvänniemen kyläyhdistys.